Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto na żółtkach z malinami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ucierane ciasto z samych żółtek pieczone z dodatkiem owoców.
4.73
z
47
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
Łączny czas
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z samych żółtek
6
żółtek
(u mnie z jaj rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
1
łyżka
soku z cytryny
(albo trochę aromatu cytrynowego lub innego smaku)
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki - najlepiej typ 450 lub 500)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
120
ml
mleka
(- 1/2 szklanki)
ok 100
g
malin
(lub innych drobnych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z żółtek z malinami
Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste.
6 żółtek,
200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do zmiksowanych żółtek dodaj połowę mąki, mleko oraz sok lub aromat i krótko zmiksuj.
120 ml mleka,
1 łyżka soku z cytryny
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do tortownicy i na wierzchu ułóż owoce.
ok 100 g malin
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź - przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
6
g
Słowo kluczowe
ciasto bez białek, ciasto na żółtkach, ciasto z żółtek z owocami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!