Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Ciasto Toscakaka z migdałami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ucierane ciasto maślankowe z praliną migdałową.
4.16
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia skandynawska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto Toscakaka
3
jajka
(- rozmiar L)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
0,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
75
g
masła
(roztopionego )
75
ml
maślanki
składniki na pralinę migdałową na wierzch ciasta
125
g
masła
125
g
cukru
50
ml
mleka
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
150
g
płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto Toscakaka
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.
3 jajka,
150 g cukru,
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Maślankę połącz z masłem.
75 g masła,
75 ml maślanki
Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia - możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj).
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut.
Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.
Jak zrobić pralinę migdałową na ciasto
Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.
125 g masła,
125 g cukru,
50 ml mleka,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
150 g płatków migdałowych
Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni (góra/dół).
Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj.
Foremkę ponownie umieść w piekarniku - tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut - aż masa zbrązowieje.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z migdałami, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!