Toscakaka
skandynawskie ciasto z migdałami
Przepis na to ciasto toscakaka zobaczyłam pierwszy raz u Dorotki na Moich Wypiekach.
Oczywiście najpierw zwróciłam uwagę na skarmelizowane płatki migdałowe :)
Miałam ciągle do przygotowania długą listę „must do”, więc to ciasto wylądowało na końcu długiej kolejki.
I w tym momencie zaczęło się prześladowanie – wszędzie mi ono wyłaziło, wszyscy, je pieką i wszyscy się rozpływają nad nim.
Pękłam i sama też je upiekłam poza kolejnością :)
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Wychodzi bardzo pulchne i leciutkie, a migdałowa pralina jest fajnie chrupiąca i już myślę, gdzie jeszcze mogę ją wykorzystać :)
Też wypróbujcie ten przepis, a się nie zawiedziecie :)
Toscakaka – przepis do druku

Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami
Składniki
składniki ciasta (na foremkę 22-23cm):
- 3 jajka
- 150 g cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masłą
- 75 ml maślanki
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Maślankę połącz z masłem. Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia - możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj). Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut. Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.
- Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę. Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni. Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj. Foremkę ponownie umieść w piekarniku - tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut - aż masa zbrązowieje.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.