Toscakaka

skandynawskie ciasto z migdałami

Przepis na to ciasto toscakaka zobaczyłam pierwszy raz u Dorotki na Moich Wypiekach.

Oczywiście najpierw zwróciłam uwagę na skarmelizowane płatki migdałowe :)

Miałam ciągle do przygotowania długą listę „must do”, więc to ciasto wylądowało na końcu długiej kolejki.

I w tym momencie zaczęło się prześladowanie – wszędzie mi ono wyłaziło, wszyscy, je pieką i wszyscy się rozpływają nad nim.

Pękłam i sama też je upiekłam poza kolejnością :)

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Wychodzi bardzo pulchne i leciutkie, a migdałowa pralina jest fajnie chrupiąca i już myślę, gdzie jeszcze mogę ją wykorzystać :)

Też wypróbujcie ten przepis, a się nie zawiedziecie :)

 

 

 

 

Toscakaka – przepis do druku

Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami

Wypieki Beaty
4 z 10 ocen

Składniki
  

składniki ciasta (na foremkę 22-23cm):

składniki praliny:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków migdałowych

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Maślankę połącz z masłem. Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia - możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj). Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut. Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.
  • Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę. Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  • Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni. Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj. Foremkę ponownie umieść w piekarniku - tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut - aż masa zbrązowieje.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!