Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut do zmięknięcia.
100 g śliwek suszonych
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4 spore jabłka
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę (ja jabłka tarłam w trakcie miksowania jajek, aby zaoszczędzić czas :))
4 jajka, 100 g cukru kokosowego
Obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon zmieszaj w miseczce.
150 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu
Śliwki odsącz i potnij na mniejsze kawałki.
Do ubitych jajek dodaj suche składniki na zmianę z olejem kokosowym.
85 g oleju kokosowego
Dodaj do ciasta pokrojone śliwki, posiekane orzechy oraz jabłka - wymieszaj łyżką.
100 g śliwek suszonych, 100 g orzechów, 4 spore jabłka
Przełóż do foremki o wymiarach 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 40 minut.
Po upieczeniu ostudź.
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj - do momentu gdy czekolada się zupełnie rozpuści.
50 g śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
Polej czekoladą wierzch ciasta.
Udekoruj wg uznania - ja użyłam migdały w słupkach.
Uwagi
Jeśli nie macie cukru kokosowego to możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, miodem albo syropem z agawy. Zamiast mąki kokosowej możecie użyć więcej mąki pełnoziarnistej - wtedy weźcie jej około 1,5 szklanki.Zamiast oleju kokosowego użyjcie zwykły olej.