Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z bananami i czekoladą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasto bananowe z czekoladą - przepyszne!
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
55
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o wielkości około 24-25 cm długości.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z bananami i czekoladą
175
g
masła
175
g
cukru dark muscovado
((ostatecznie cukru trzcinowego demerara))
2
jajka
(rozmiar L)
175
g
mąki pszennej
(- trochę ponad 1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
50
g
orzechów laskowych
(zmielonych )
2-3
banany
(- pokrojone na plasterki)
100
g
gorzkiej czekolady
(- posiekanej)
aromat waniliowy
(lub esencja waniliowa)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą
Nagrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
175 g masła,
175 g cukru dark muscovado
Dodawaj do tego pojedynczo jajka.
2 jajka
Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechy.
175 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 g orzechów laskowych
Dodaj aromat waniliowy.
aromat waniliowy
Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone banany.
100 g gorzkiej czekolady,
2-3 banany
Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około godziny - do suchego patyczka.
Przestudź na kratce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
bananowe ciasto z czekoladą, ciasto bananowe z czekoladą, proste ciasto z bananami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!