Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto z kremem cytrynowym przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i wilgotne cytrynowe ciasto z mascarpone i lemon curd.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
35
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
301
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynowe ciasto
250
g
cukru
(1¼ szklanki)
skórka z dwóch cytryny
4
jajka
(rozmiar L)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
100
ml
oleju
250
ml
mleka
(najlepiej w temp. pokojowej)
składniki na krem cytrynowy
sok z dwóch cytryn
(ok 100 ml)
100
g
cukru
(½ szklanki)
60
g
masła
2
jajka
(rozmiar L)
1
żółtko
250
g
serka mascarpone
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kremem cytrynowym krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie ciasta cytrynowego
Cytryny umyj i zetrzyj z nich skórkę na drobnych oczkach tarki.
skórka z dwóch cytryny
Dodaj skórkę do cukru i wymieszaj razem.
250 g cukru
Dodaj jajka do cukru i zmiksuj mikserem na wysokich obrotach, aż otrzymasz gęstą i jasną masę - mi to zajęło 3 minuty.
4 jajka
Do ubitych jajek dodaj trochę mleka i krótko zmiksuj.
250 ml mleka
Dodaj porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem - miksuj krótko i na najniższych obrotach miksera.
Wlej olej i krótko zmiksuj.
100 ml oleju
Przelej ciasto do przygotowanej formy.
Krok 3 - pieczenie ciasta
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkową półkę) i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 - przygotowanie lemon curd
Gdy ciasto się piecze zacznij przygotowanie kremu cytrynowego.
Do mniejszego garnka nalej na dno około 3 cm wody i wstaw ją do grzania.
Na górze garnka ustaw odporną na gorąco miskę - np. metalową.
Z cytryn z których ścierana była skórka wyciśnij sok i wlej go do miski na garnku.
sok z dwóch cytryn
Dodaj do miski cukier oraz pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj razem aż masło i cukier się rozpuszczą.
100 g cukru,
60 g masła
Wymieszaj razem jajka i żółtko - np. widelcem albo małą trzepaczką.
2 jajka,
1 żółtko
Wlej jajka do miski na garnku i ciągle mieszając podgrzewaj razem aż otrzymasz dość gęsty krem - mniej więcej o konsystencji rzadszego budyniu.
Wtedy przelej całą masę przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek lub kawałków jajka.
Od razu przykryj z wierzchu krem folią spożywczą, tak aby dotykała kremu i odstaw go do wystudzenia.
Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj.
250 g serka mascarpone
Dodaj do niego około ½-⅔ ostudzonego lemon curd i krótko zmiksuj.
Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
Na koniec wyłóż na krem pozostały lemon curd i lekko przemieszaj.
Film
https://www.youtube.com/shorts/utKNqtxqv7k
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
301
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
16
g
Słowa kluczowe
ciasto z lemon curd, cytrynowe ciasto z kremem, krem lemon curd
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!