Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z oliwą z oliwek przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i pyszne cynamonowe ciasto zrobione na oliwie z oliwek.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia portugalska
Porcje
15
Kalorie
358
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z oliwą
3
jajka
( - użyłam rozmiar L)
300
ml
oliwy z oliwy
300
ml
mleka
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
2
łyżki
cynamonu
200
g
cukru
((2 szklanki) )
0,5
łyżeczki
soli
skórka starta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
składniki na twarożkowy wierzch do ciasta
150
g
twarożku
( - użyłam Almette)
1-2
łyżki
miodu
( - do smaku)
orzechy
(posiekane - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe ciasto z oliwą z oliwek
Zmieszaj razem jajka, oliwę i mleko.
300 ml oliwy z oliwy,
300 ml mleka,
3 jajka
W drugiej misie zmieszaj suche składniki.
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki cynamonu,
200 g cukru,
0,5 łyżeczki soli
Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj.
Dodaj skórkę i sok z cytryny - wymieszaj.
skórka starta z jednej cytryny,
sok z połowy cytryny
Tortownicę o średnicy około 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Twarożek zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.
150 g twarożku,
1-2 łyżki miodu
Możesz posypać wierzch odrobiną mielonego cynamonu oraz posiekanymi orzechami.
orzechy
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
358
kcal
Weglowodany:
31
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
24
g
Błonnik:
0.5
g
Słowo kluczowe
ciasto z oliwą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!