Ciasto z oliwą z oliwek
Przepis na portugalskie ciasto z oliwą z oliwek i cynamonem
Zapraszam dziś na pyszne i fajnie wilgotne ciasto zrobione z dodatkiem oliwy z oliwek. Dzięki oliwie ciasto jest fajnie miękkie i długo zachowuje świeżość. Do tego smakuje wyśmienicie dzięki cynamonowi i cytrynie. To świetne i proste ciasto idealne do kawy czy herbaty. Do tego ciasto zrobicie nawet bez użycia miksera! Gorąco polecam.
Spis treści
Wilgotne ciasto z oliwą z oliwek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować przepisy z różnych kuchni świata, to upiecz już dziś to pyszne portugalskie ciasto.
Ciasto z oliwą z oliwek przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z oliwą
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 300 ml oliwy z oliwy
- 300 ml mleka
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- 200 g cukru ((2 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki soli
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
składniki na twarożkowy wierzch do ciasta
- 150 g twarożku ( – użyłam Almette)
- 1-2 łyżki miodu ( – do smaku)
- orzechy (posiekane – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe ciasto z oliwą z oliwek
- Zmieszaj razem jajka, oliwę i mleko.300 ml oliwy z oliwy, 300 ml mleka, 3 jajka
- W drugiej misie zmieszaj suche składniki.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki cynamonu, 200 g cukru, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny – wymieszaj.skórka starta z jednej cytryny, sok z połowy cytryny
- Tortownicę o średnicy około 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Twarożek zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.150 g twarożku, 1-2 łyżki miodu
- Możesz posypać wierzch odrobiną mielonego cynamonu oraz posiekanymi orzechami.orzechy
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cynamonowe ciasto na oliwie z oliwek – uwagi
Dziś mam dla was ciasto z oliwą z oliwek rodem z Madery :)
Nie przestraszcie się – do ciasta idzie spora ilość oliwy, ale dzięki niej ciasto jest mega wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Mimo dużej ilości tłuszczu, porcja ciasta wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczna, więc spokojnie możecie zjeść kawałek do kawy lub herbaty :)
Oliwa z oliwek ma często dość intensywny smak i zapach, ale tutaj jej nie wyczujecie.
To zasługa dużej ilości cynamonu i cytryn.
Wierzch ciasta możecie posmarować lekkim twarożkiem posłodzonym miodem i posypać posiekanymi orzechami.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na zakręcone cynamonowe bułeczki z jabłkami, babkę cynamonową albo proste i przepyszne ciasto dyniowo-orzechowe.
Przepis znalazłam u Madame Edith
Polecane przepisy na słodkie wypieki ze świata
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne słodkości z różnych stron świata. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z oliwy
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto z oliwą z oliwek, cynamonem i cytryną. To ciasto pochodzące z Madery świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty albo kawy. Ciasto z twarożkiem i orzechami na wierzchu to świetny deser o każdej porze roku. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i przygotujcie je na weekend.
Jak zrobić ciasto z oliwą?
Samo przygotowanie ciasta jest niezmiernie proste i nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy w jednej misce zmieszać mokre składniki. W drugiej misce suche składniki, a potem je razem zmieszać. Wystarczy wymieszać je łyżką. Prosto, szybko i przyjemnie :) Przygotujcie również bardzo prosty krem z lekkiego twarożku - świetnie się on komponuje z ciastem :)
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni świata :)