Ciasto z oliwą z oliwek i cynamonem

 

ciasto z oliwą

 

Dziś mam dla was ciasto z oliwą z oliwek rodem z Madery :)

Nie przestraszcie się – do ciasta idzie spora ilość oliwy, ale dzięki niej ciasto jest mega wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Mimo dużej ilości tłuszczu, porcja ciasta wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczna, więc spokojnie możecie zjeść kawałek do kawy lub herbaty :)

Oliwa z oliwek ma często dość intensywny smak i zapach, ale tutaj jej nie wyczujecie. To zasługa dużej ilości cynamonu i cytryn.

Wierzch ciasta możecie posmarować lekkim twarożkiem posłodzonym miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na zakręcone cynamonowe bułeczki z jabłkami, babkę cynamonową albo proste i przepyszne ciasto dyniowo-orzechowe.

 

ciasto z oliwą z oliwek  ciasto oliwkowe
 

cynamonowe ciasto z oliwą z oliwek  cynamonowe ciasto z oliwą
 

proste ciasto z oliwą z oliwek  wilgotne ciasto z oliwą

Przepis do druku

ciasto z oliwą z oliwek

Ciasto z oliwą z oliwek

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 358 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 ml oliwy z oliwy
  • 300 ml mleka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • pół łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

wierzch:

  • 150 g twarożku - użyłam Almette
  • 1-2 łyżki miodu - do smaku
  • posiekane orzechy - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem jajka, oliwę i mleko.
  • W drugiej misie zmieszaj suche składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj.
  • Dodaj skórkę i sok z cytryny - wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Twarożek zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.
  • Możesz posypać wierzch odrobiną mielonego cynamonu oraz posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 358kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 24gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam u Madame Edith