Ciasto z oliwą z oliwek i cynamonem
Dziś mam dla was ciasto z oliwą z oliwek rodem z Madery :)
Nie przestraszcie się – do ciasta idzie spora ilość oliwy, ale dzięki niej ciasto jest mega wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Mimo dużej ilości tłuszczu, porcja ciasta wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczna, więc spokojnie możecie zjeść kawałek do kawy lub herbaty :)
Oliwa z oliwek ma często dość intensywny smak i zapach, ale tutaj jej nie wyczujecie. To zasługa dużej ilości cynamonu i cytryn.
Wierzch ciasta możecie posmarować lekkim twarożkiem posłodzonym miodem i posypać posiekanymi orzechami.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na zakręcone cynamonowe bułeczki z jabłkami, babkę cynamonową albo proste i przepyszne ciasto dyniowo-orzechowe.






Przepis do druku

Ciasto z oliwą z oliwek
Składniki
ciasto:
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 300 ml oliwy z oliwy
- 300 ml mleka
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- 200 g (1 szklanka) cukru
- pół łyżeczki soli
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
wierzch:
- 150 g twarożku - użyłam Almette
- 1-2 łyżki miodu - do smaku
- posiekane orzechy - opcjonalnie
Instrukcja
- Zmieszaj razem jajka, oliwę i mleko.
- W drugiej misie zmieszaj suche składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny - wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy około 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Twarożek zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Możesz posypać wierzch odrobiną mielonego cynamonu oraz posiekanymi orzechami.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Madame Edith
Ciasto rewelacyjne, tylko nie wyrosło tak pięknie jak na zdjęciu:) Składniki odmierzone idealnie. Jaka może być przyczyna?
Może to być kwestia piekarnika.
Bardzo piękne zdjęcia i zachęcaja aby wykonać ciasto. ; )
Dziękuję bardzo
Zjadłybyśmy w raz z domowymi powidłami :)