Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z oliwą z oliwek

By |2018-11-28T17:43:53+00:002018 Listopad 30th|Ciasta różne|

Ciasto z oliwą z oliwek i cynamonem

 

ciasto z oliwą

 

Dziś mam dla was ciasto z oliwą z oliwek rodem z Madery 🙂

Nie przestraszcie się – do ciasta idzie spora ilość oliwy, ale dzięki niej ciasto jest mega wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Mimo dużej ilości tłuszczu, porcja ciasta wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczna, więc spokojnie możecie zjeść kawałek do kawy lub herbaty 🙂

Oliwa z oliwek ma często dość intensywny smak i zapach, ale tutaj jej nie wyczujecie. To zasługa dużej ilości cynamonu i cytryn.

Wierzch ciasta możecie posmarować lekkim twarożkiem posłodzonym miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na zakręcone cynamonowe bułeczki z jabłkami, babkę cynamonową albo proste i przepyszne ciasto dyniowo-orzechowe.

 

ciasto z oliwą z oliwek  ciasto oliwkowe
 

cynamonowe ciasto z oliwą z oliwek  cynamonowe ciasto z oliwą
 

proste ciasto z oliwą z oliwek  wilgotne ciasto z oliwą

Przepis do druku

Ciasto z oliwą z oliwek
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 ml oliwy z oliwy
  • 300 ml mleka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • pół łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
wierzch:
  • 150 g twarożku - użyłam Almette
  • 1-2 łyżki miodu - do smaku
  • posiekane orzechy - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem jajka, oliwę i mleko.
  2. W drugiej misie zmieszaj suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj.
  4. Dodaj skórkę i sok z cytryny - wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy około 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto.
  7. Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Twarożek zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.
  10. Możesz posypać wierzch odrobiną mielonego cynamonu oraz posiekanymi orzechami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 358 Tłuszcze: 24 g Węglowodany: 31 g Błonnik: 0,5 g Białka: 5 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

3 komentarze

  1. Delektujemy 2018/12/18 at 09:46 - Reply

    Bardzo piękne zdjęcia i zachęcaja aby wykonać ciasto. ; )

  2. Candy Pandas 2018/12/02 at 14:21 - Reply

    Zjadłybyśmy w raz z domowymi powidłami 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: