Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Cytrynowe ciasto z kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto cytrynowe z cytrynową kruszonką.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
339
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 21-22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynowa kruszonkę do ciasta
80
g
cukru
(1/3 szklanki)
skórka
(starta z jednej cytryny)
60
g
masła
(rozpuszczonego)
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
1
łyżka
soku z cytryny
składniki na ciasto cytrynowe
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
(- można pominąć)
110
g
masła
(miękkiego)
skórka
(starta z 2 cytryny)
170
g
cukru
(3/4 szklanki)
2
jajka
(rozmiar L - w temperaturze pokojowej)
120
ml
maślanki
(pół szklanki - w temperaturze pokojowej)
1/4
szklanki
soku z cytryny
(mniej więcej z 2 cytryn)
Instrukcja
Jak zrobić kruszonkę cytrynową
Zmiksuj cukier ze skórką z cytryny.
80 g cukru,
skórka
Dodaj mąkę, rozpuszczone masło i sok z cytryny - krótko zmiksuj, lub ugnieć palcami na kruszonkę.
60 g masła,
100 g mąki pszennej,
1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić maślane ciasto cytrynowe
W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli
Miękkie masło zmiksuj z cukrem (użyłam cukier puder, aby było szybciej - cukru pudru użyj 1 lekko czubatą szklankę) oraz ze skórką z cytryny.
110 g masła,
170 g cukru,
skórka
Masło miksuj, aż masa zrobi się biała i puszysta.
Dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki - zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
2 jajka
Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
1/4 szklanki soku z cytryny
Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz maślankę - zmiksuj.
120 ml maślanki
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników - nie miksuj zbyt długo, bo może powstać potem zakalec!
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.
Na wierzchu ułóż kruszonkę.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź ciasto i jeśli chcesz to posyp wierzch cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
339
kcal
Weglowodany:
44
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto cytrynowe, ciasto z cytrynami, wegańskie ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!