Jak zrobić cytrynowe muffiny z kruszonką krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Przygotuj formę do babeczek, albo papilotki - ja ciasto nakładałam do wysokich papilotek typu "tulipan" i wyszło mi 15 sztuk.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na muffiny
Do większej miski przełóż mokre składniki na ciasto oraz dodaj cukier.
250 g serka mascarpone, 150 g jogurtu greckiego, 2 jajka, ok. 50 ml soku z cytryny, 150 g cukru
Wymieszaj wszystko razem łyżką albo rózgą kuchenną.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszaj.
Nałóż ciasto do papilotek - do około 2/3 wysokości.
Jeśli używasz owoce, to nałóż je na wierzch muffinek.
drobne owoce
Krok 3 - przygotowanie kruszonki
Do miseczki wsyp mąkę i cukier, dodaj rozpuszczone masło.
100 g mąki pszennej, 60 g cukru, 50 g masła
Wymieszaj składniki widelcem, tak aby otrzymać grudkowatą masę.
Posyp kruszonką wierzch muffinek.
Krok 4 - pieczenie muffinek
Wstaw formę z muffinkami do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu muffinki lekko ostudź.
Możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.
Film
Uwagi
Podaję kaloryczność muffinki bez owoców.Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.