Krok 1 - przygotowanie spodu z herbatników do sernika
Herbatniki dokładnie rozkrusz na drobny proszek - ja je przekładam grubo połamane do malaksera i miksuję, aż są bardzo drobne. Jeśli nie masz malaksera, to przełóż ciastka do grubego woreczka (np. takiego na mrożonki), dobrze zamknij i rozgniataj lekko uderzając wałkiem kuchennym.
250 g herbatników
Do rozdrobnionych ciasteczek dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj razem.
ok 70 g masła
Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i dokładnie wylep nimi całe dno - możesz je ugnieść uciskając np. dnem szklanki.
Krok 2 - przygotowanie cytrynowego sernika z borówkami
Do dużej misy przełóż twaróg, wbij całe jajka, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną.
1 kg tłustego twarogu, 5 jajek, 250 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wlej do miski sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę startą z cytryny (jeśli używasz).
ok 60 ml soku z cytryny, skórka starta z cytryny
Zmiksuj wszystko razem na średnich obrotach miksera, aż otrzymasz gładką masę.
Dodaj do sernika umyte i osuszone borówki i delikatnie wymieszaj łopatką.
ok 300 g borówek
Przelej masę sernikową na spód z ciasteczek.
Krok 3 - jak upiec sernik cytrynowy z borówkami
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (w trybie piekarnika góra-dół). Ustaw go mniej więcej na środkowej półce i piecz przez 1,5 godziny - bez otwierania piekarnika.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwi piekarnika, tak aby była nieduża szpara i zostaw tak sernik w środku, aż piekarnik się ostudzi.
Wyjmij ostudzony sernik z piekarnika i schowaj do do lodówki do schłodzenia - na około 4 godziny.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml. Zobacz również moje uwagi pod przepisem, gdzie podaję ewentualne zamienniki oraz porady dotyczące pieczenia serników.