Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowa babka z chili przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i mocno czekoladową babkę z pikantnym chilli.
4
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
369
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z chili
175
g
masła
(miękkiego )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
40
g
gorzkiego kakao
(( 5 łyżek) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
chili
2
jajka
(rozmiar L)
150
ml
jogurtu naturalnego
( lub kwaśnej śmietany (trochę ponad pół szklanki) najlepiej w temp. pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z chili
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
175 g masła,
200 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.
200 g mąki pszennej,
40 g gorzkiego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka chili
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i łyżce mieszanki mąki i krótko zmiksuj.
2 jajka
Dodaj połowę mąki - zmiksuj, dodaj jogurt, zmiksuj i wsyp resztę mąki.
150 ml jogurtu naturalnego
Zmiksuj krótko - tylko do połączenia - najwyżej na koniec delikatnie przemieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy do babki (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Piecz babkę z chili w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź w formie i dopiero przestudzone wyjmij z niej ostrożnie.
Posyp cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
369
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
5.5
g
Tłuszcz:
20
g
Błonnik:
0.8
g
Słowa kluczowe
ciasto z chili
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!