Jak zrobić czekoladową babkę z jagodami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia babki dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą (możesz też zrobić specjalne smarowidło do foremek - zobacz w uwagach pod przepisem).
Piekarnik rozgrzej do 180℃ w trybie góra/dół lub do 170℃ w termoobiegu.
Włącz do grzania wodę.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na bakę
Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 65 g gorzkiego kakao
W drugiej misce zmieszaj krótko rózgą kuchenną jajka.
3 jajka
Dodaj do nich olej, mleko oraz cukier.
400 g cukru, 250 ml oleju, 250 ml mleka
Połącz mokre składniki z suchymi - wymieszaj je łyżką albo rózgą kuchenną.
Wlej gorącą wodę i zmieszaj - ciasto będzie dość rzadkie.
120 ml gorącej wody
Krok 3 - pieczenie babki czekoladowej
Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
Na górę babki wysyp jagody - opadną one w środek ciasta w trakcie pieczenia.
ok. 160 g jagód
Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu postaw formę z babką na kratce i przestudź ją przez około 15 minut.
Ostrożnie delikatnie wyjmij babkę z formy - jeśli jest taka potrzeba, to delikatnie ją wcześniej obkrój nożem, aby łatwiej odeszła od boków formy.