Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowa granola przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domową granolę czekoladową z orzechami i migdałami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na granolę czekoladową
3
szklanki
płatków owsianych
(nie błyskawicznych ;))
2
łyżki
gorzkiego kakao
0,5
szklanki
migdałów
(grubo posiekanych )
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(grubo posiekanych )
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
szklanka
rodzynek
((lub mieszanych owoców suszonych))
1/4
szklanki
wody
1/4
szklanki
oleju
(może też być olej kokosowy)
2
łyżki
miodu
Instrukcja
Jak zrobić granolę czekoladową
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dodaj kakao, migdały, orzechy i cynamon - wymieszaj.
3 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki gorzkiego kakao,
0,5 szklanki migdałów,
0,5 szklanki orzechów włoskich,
0,5 łyżeczki cynamonu
W rondelku podgrzej wodę, olej i miód (aż miód się rozpuści).
1/4 szklanki wody,
1/4 szklanki oleju,
2 łyżki miodu
Wlej płyn do płatków i energicznie wymieszaj.
Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią płatki.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - w trakcie przemieszaj kilka razy.
Po upieczeniu przestudź i dodaj rodzynki (nie daję rodzynek do pieczenia, bo pod wpływem temperatury zaczynają "puchnąć" i lubią się przypalić).
1 szklanka rodzynek
Wystudzoną granolę przełóż do szczelnego pojemnika.
Notatki
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml, ale możecie użyć dowolną szklankę, tylko wszystkie składniki nią odmierzajcie.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
granola czekoladowa
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!