Przepis na szybkie i proste czekoladowe ciasto majonezowe bez użycia miksera! Przygotuj pyszne, proste i szybkie czekoladowe ciasto, które zaskoczy Twoje podniebienie. Zobacz, jak przygotować to wyjątkowe i aromatyczne ciasto czekoladowe na majonezie - bez dodatkowych jajek i tłuszczu!
200mlśmietany kremówki(jeśli chcesz użyć czekoladę mleczną, to zmniejsz ilość kremówki do 100-120 ml)
200gczekolady gorzkiej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto majonezowe
Krok 1 - wymieszaj suche składniki
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier oraz gorzkie kakao.
450 g mąki pszennej, 300 g cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ok 80 g gorzkiego kakao
Wymieszaj wszystko razem łyżką albo rózgą kuchenną.
Krok 2 - dodaj mokre składniki ciasta
Dodaj do miski mleko i krótko wymieszaj - nie musi to być dokładnie zmieszane.
ok 360 ml mleka
Dodaj majonez i wymieszaj aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać do niego trochę więcej mleka.
ok 310 g majonezu
Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).
Krok 3 - upiecz ciasto majonezowe
Formę z ciastem czekoladowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 - przygotuj polewę czekoladową na ciasto
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę (pamiętaj, że jeśli robisz polewę z mlecznej czekolady, to potrzebujesz mniej śmietany), gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady gorzkiej
Wymieszaj dokładnie całość aż otrzymasz gładką polewę.
Ostudź czekoladę i gdy lekko stężeje polej nią wierzch ciasta.
Możesz dodatkowo posypać wierzch polewy posypką czekoladową lub tartą czekoladą.