Czekoladę podziel na kostki, zalej mlekiem i rozpuść w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
100 g gorzkiej czekolady, 75 ml mleka
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
4 jajka, 100 g cukru
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę - wymieszaj delikatnie. Możesz dodać aromat - fajny jest np. pomarańczowy albo migdałowy.
100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ulubiony aromat
Przełóż do wysmarowanej foremki najlepiej silikonowej albo szklanej.
Włóż do mikrofalówki, ustaw jej moc na około 600-750 wat i piecz przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe). Jeśli patyczek jest mokry, to dodaj trochę więcej czasu.
Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)
Uwagi
Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.