Przepis na ekspresowe czekoladowe ciasto z mikrofalówki

Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe – pieczone w mikrofalówce :)

Tak, tak – w mikrofalówce :)

Zrobienie całego ciasta zajęło mi dokładnie 23 minuty (z „pieczeniem”), a w między czasie położyłam spać córkę.

Nie wierzycie? Sami sprawdźcie.

Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe w mikrofalówce?

Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z mlekiem – robiąc to w mikrofalówce zajmie to wam około jednej minuty.

Gdy czekolada będzie ostygać, wtedy ubijcie jajka razem z cukrem na puszystą, gęstą masę (w tym czasie możecie położyć spać dzieci, albo zrobić szybki makijaż ;)).

Gotowe ciasto przekładacie do silikonowej foremki o średnicy około 20 cm (ja użyłam silikonową foremkę do babki – przy okazji otrzymałam ciasto o fantazyjnym wyglądzie).

„Pieczenie” zajmie około 6 minut.

Jeszcze krótkie ostyganie – około 10 minut i możecie serwować ciepłe, pyszne ciasto czekoladowe :)

Jeśli podacie je z bitą śmietaną lub lodami – to na pewno podbijecie wszystkie serca.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto w kubku z mikrofalówki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

 Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

ciasto czekoladowe ekspresowe_4

ciasto czekoladowe ekspresowe_2

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki przepis do druku

ciasto czekoladowe z mikrofalówki

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki :)

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne i szybkie ciasto czekoladowe pieczone w mikrofalówce.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 minut
Czas całkowity 26 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Czekoladę podziel na kostki, zalej mlekiem i rozpuść w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
    100 g gorzkiej czekolady, 75 ml mleka
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę - wymieszaj delikatnie. Możesz dodać aromat - fajny jest np. pomarańczowy albo migdałowy.
    100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ulubiony aromat
  • Przełóż do wysmarowanej foremki (nieduża tortownica) najlepiej silikonowej albo szklanej.
  • Włóż do mikrofalówki, ustaw jej moc na około 600-750 wat i piec przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
  • Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)

Notatki

Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!