Przepis na ekspresowe czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe – pieczone w mikrofalówce :)
Tak, tak – w mikrofalówce :)
Zrobienie całego ciasta zajęło mi dokładnie 23 minuty (z „pieczeniem”), a w między czasie położyłam spać córkę.
Nie wierzycie? Sami sprawdźcie.
Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe w mikrofalówce?
Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z mlekiem – robiąc to w mikrofalówce zajmie to wam około jednej minuty.
Gdy czekolada będzie ostygać, wtedy ubijcie jajka razem z cukrem na puszystą, gęstą masę (w tym czasie możecie położyć spać dzieci, albo zrobić szybki makijaż ;)).
Gotowe ciasto przekładacie do silikonowej foremki o średnicy około 20 cm (ja użyłam silikonową foremkę do babki – przy okazji otrzymałam ciasto o fantazyjnym wyglądzie).
„Pieczenie” zajmie około 6 minut.
Jeszcze krótkie ostyganie – około 10 minut i możecie serwować ciepłe, pyszne ciasto czekoladowe :)
Jeśli podacie je z bitą śmietaną lub lodami – to na pewno podbijecie wszystkie serca.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
Polecam wam również przepis na czekoladowe ciasto w kubku z mikrofalówki.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki przepis do druku

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki :)
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml mleka
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony aromat opcjonalnie
Instrukcja
- Czekoladę podziel na kostki, zalej mlekiem i rozpuść w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.100 g gorzkiej czekolady, 75 ml mleka
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.4 jajka, 100 g cukru
- Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę - wymieszaj delikatnie. Możesz dodać aromat - fajny jest np. pomarańczowy albo migdałowy.100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ulubiony aromat
- Przełóż do wysmarowanej foremki (nieduża tortownica) najlepiej silikonowej albo szklanej.
- Włóż do mikrofalówki, ustaw jej moc na około 600-750 wat i piec przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
- Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)