Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe pancakes przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe placuszki bez miksera - wystarczy wymieszanie składników łyżką!
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Placuszki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe placuszki
2/3
szklanki
cukru
(można mniej - 140 g)
1/3
szklanki
gorzkiego kakao
(- ok 30 g)
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
1
łyżeczka
sody
0,5
łyżeczki
soli
0,5
szklanki
mleka
(- 125 ml)
0,5
szklanki
maślanki
(- 125 ml)
2
jajka
(rozmiar L)
3,5
łyżki
oleju
1,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe pancakes krok po kroku
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
2/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki gorzkiego kakao,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
0,5 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
0,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki maślanki,
2 jajka,
3,5 łyżki oleju
Dodaj mokre do suchych i krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).
Patelnię rozgrzej (ja używałam dwóch malutkich) i posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż z dwóch stron.
Pancakes możesz podać z rozpuszczoną czekoladą (100 g mlecznej czekolady rozpuść z około 100 ml śmietany kremówki).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
czekolada, kakao, placki, placuszki, śniadanie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!