Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym.
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-pomarańczowe
125
g
masła
100
g
gorzkiej czekolady
(połamanej na kawałki)
300
g
dżemu pomarańczowego
( z kawałkami skórki pomarańczowej)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki - można dać mniej jeśli dżem jest słodki)
1
szczypta
soli
2
jajka
((roztrzepane widelcem) rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
125 g masła,
100 g gorzkiej czekolady
Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.
300 g dżemu pomarańczowego,
150 g cukru,
2 jajka
Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź.
Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto czekoladowe z pomarańczami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!