Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Deser limonkowo-cytrynowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty deser z serka mascarpone i kruchych ciasteczek.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
4
porcje
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na limonkowy deser z mascarpone
4
ciasteczka
( - herbatniki, kakaowe, migdałowe itp. - takie, aby nadawały się do kruszenia)
około 30
g
masła
((2 łyżki) rozpuszczonego)
250
g
serka mascarpone
2-3
łyżki
cukru pudru
(- do smaku)
sok z połowy cytryny
( i całej limonki (jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku, wtedy sok z połowy limonki))
Instrukcja
Jak zrobić deser z mascarpone i ciasteczkami
Ciastka włóż do grubego woreczka i rozgnieć uderzając w nie wałkiem (dzieci to pokochają :)).
4 ciasteczka
Do pokruszonych ciasteczek dodaj roztopione masło i wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj więcej masła).
około 30 g masła
Masę włóż do pucharków i lekko ugnieć.
Mascarpone wymieszaj widelcem lub łyżką z cukrem pudrem i sokiem.
250 g serka mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru,
sok z połowy cytryny
Nałóż na ciasteczka.
Gotowy deser schłodź w lodówce.
Możesz podać z ulubionymi owocami :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
deser cytrynowy, deser w szklance
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!