Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Domowy jogurt daktylowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny domowy jogurt z daktylami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
13
godziny
godzin
Czas gotowania
7
godziny
godzin
Łączny czas
20
godziny
godzin
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
6
Calories
190
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na domowy jogurt daktylowy
1
litr
mleka
((3,2 %) najlepiej świeżego nie UHT)
40
g
mleka w proszku
((5 łyżeczek) )
100
g
daktyli
(bez pestek)
250
ml
wody
(gorącej )
5
łyżek
jogurtu naturalnego
skórka z połowy cytryny
((opcjonalnie))
cynamon
(- do smaku - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić domowy jogurt daktylowy
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw aby zmiękły.
100 g daktyli,
250 ml wody
Zmiksuj dokładnie daktyle blenderem.
Mleko w proszku wymieszaj z odrobiną mleka - dolej pozostałe mleko i wymieszaj.
40 g mleka w proszku,
1 litr mleka
Zagotuj, zdejmij z ognia.
Dodaj do garnka daktyle oraz skórkę z cytryny.
skórka z połowy cytryny
Ostudź w temperaturze pokojowej.
Dodaj do garnka jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
5 łyżek jogurtu naturalnego
Duże sito wyłóż gazą lub pieluchą tetrową, wlej mleko i dokładniej odciśnij.
Przelej masę do przygotowanych słoiczków, przykryj ściereczką kuchenną.
Wstaw je do piekarnika ustawionego na 30 stopni i podgrzewaj przez około 7 godzin.
Po tym czasie słoiczki zakręć i schłodź w lodówce przez noc.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
190
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
8
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
1.5
g
Słowo kluczowe
domowy jogurt
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!