Jak zrobić drożdżówkę z prażonymi jabłkami krok po kroku
Krok 1 - przygotuj rozczyn drożdżowy
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i wymieszaj razem.
20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
Wlej letnie mleko (nie za gorące!) i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
120 ml mleka
Przykryj miseczkę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w miejsce bez przeciągów na około 20 minut.
Krok 2 - przygotuj ciasto drożdżowe
W dużej misie umieść mąkę pszenną, cukier, jajka, pokrojone na kawałki masło i wlej rozczyn drożdżowy.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 30 g masła
Wyrób mikserem lub ręcznie ciasto - będzie dość kleiste.
Miskę z ciastem przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż urośnie i podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
Przełóż je do formy i lekko wilgotnymi dłońmi rozprowadź po całym dnie.
Wyłóż jabłka na ciasto i rozprowadź równomiernie.
ok 800 g prażonych jabłek
Krok 3 - przygotuj kruszonkę
Z mąki, masła pokrojonego na kawałki i cukru przygotuj sypką kruszonkę - możesz ją krótko zmiksować malakserem, zagnieść widelcem, lub ugnieść palcami..
150 g mąki pszennej, 100 g masła, 70 g cukru
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby podrosła.
Krok 4 - upiecz ciasto
Gdy ciasto wyrasta w formie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół).
Wstaw formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.