Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Dyniowe batoniki musli przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słodkie domowe batoniki musli z orzechami i czekoladą.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
45
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Wyposażenie
Forma o wielkości około 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na domowe batoniki musli z dynią i orzechami
2
szklanki
płatków owsianych
( - nie błyskawicznych)
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(posiekanych )
0,5
szklanki
orzechów laskowych
(posiekanych )
1/4
szklanki
płynnego miodu
((około 100 g))
1/4
szklanki
masła orzechowego
((około 70 g))
1
łyżeczka
cynamonu
1
szklanka
pure z dyni
((około 200 g) - gęstego)
0,5
szklanki
rodzynek
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe batoniki musli z orzechami
Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).
2 szklanki płatków owsianych,
0,5 szklanki orzechów włoskich,
0,5 szklanki orzechów laskowych
W rondelku podgrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
1/4 szklanki płynnego miodu,
1/4 szklanki masła orzechowego,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.
1 szklanka pure z dyni
Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.
0,5 szklanki rodzynek
Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno - użyłam foremkę z odpinanym rantem).
Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki - na około 1 godzinę - możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
Potnij ostrym nożem na batoniki.
Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Batoniki przechowuj w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
batoniki z orzechami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!