Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Dżem z cukinii przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowy dżem z cukinii z galaretką owocową.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
3
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
słoików
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynowy dżem z cukinii
3
kg
cukinii
około 0,5-0,75
kg
cukru
((do smaku))
4
łyżeczki
kwasku cytrynowego
2
galaretki cytrynowe
( lub pomarańczowe (ja robiłam z pomarańczową))
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowy dżem z cukinii
Cukinie zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz jej obierać).
3 kg cukinii
Zasyp cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszaj, przykryj i odstaw na noc.
około 0,5-0,75 kg cukru,
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Następnego dnia gotuj na wolnych ogniu przez około 3 godziny.
Na koniec dodaj galaretki (w proszku), wymieszaj i pogotuj przez chwilę - jeśli chcesz to dosłodź do smaku.
2 galaretki cytrynowe
Przełóż do wyparzonych słoiczków, spasteryzuj.
Smacznego :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
dżem cukiniowy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!