Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Francuskie jabłka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciastka z ciasta francuskiego nadzianego jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
6
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na proste francuskie ciastka z jabłkami
1
ciasto francuskie
2
jabłka
2
łyżeczki
cukru
( - do smaku)
1
łyżeczka
soku z cytryny
1/4
łyżeczki
cynamonu
1/2-1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
((wg konieczności))
rodzynki
(opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić prażone jabłka do ciastek
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
2 jabłka
Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon.
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1/4 łyżeczki cynamonu
Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić.
Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.
Jak zrobić francuskie ciastka z jabłkami
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm.
1 ciasto francuskie
Kwadraty będziesz składać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia.
Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.
Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut (aż będą rumiane).
Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Ja najbardziej lubię je jeszcze ciepłe :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciastka z jabłkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!