Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry dla dwojga przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na małą ilość ciasta na gofry idealną na przygotowanie dwóch dużych gofrów.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
5
minuty
minut
20
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Desery
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
2
Kalorie
165
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto na gofry
1
jajko
(rozmiar L)
45
g
mąki pszennej
(3 lekko czubate łyżki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
15
g
budyniu waniliowego
(lub śmietankowego - proszku - 1 łyżka)
60
ml
kefiru
(1/4 szklanki)
1
łyżeczka
cukru waniliowego
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić gofry dla dwojga
Krok 1 - przygotowanie ciasta na gofry
Do miseczki wbij jajko, dodaj mąkę, budyń, proszek do pieczenia i cukier.
1 jajko,
45 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
15 g budyniu waniliowego,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodaj kefir.
60 ml kefiru
Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną albo łyżką.
Odstaw ciasto na 15-20 minut.
W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę.
Krok 2 - pieczenie gofrów
Gorącą gofrownicę posmaruj delikatnie olejem - ja używam do tego silikonowego pędzelka.
Nałóż ciasto i zamknij klapę gofrownicy.
Piecz gofry aż będą ładnie rumiane i chrupiące z zewnątrz.
Krok 3 - podanie gofrów
Podaj gofry od razu ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Albo ostudź je na kratce - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim!
Film
https://www.youtube.com/shorts/LAmaw-fYoUg
Uwagi
Podaję kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam (razem z cukrem).
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
165
kcal
Weglowodany:
23
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
4
g
Słowo kluczowe
gofry na kefirze, mała porcja gofrów
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!