Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry marchewkowe z orzechami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne jesienne gofry z marchewką i orzechami.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Gofry
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
Kalorie
136
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry marchewkowe z orzechami
2
jajka
(- użyłam rozmiar L)
80
ml
jogurtu naturalnego
około 120
ml
mleka
(- ja ostatecznie dałam 150 ml)
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
2
łyżki
miodu
(/cukru)
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
około 100
g
marchewki
(drobno tartej (1 większa))
20
g
orzechów
((1/4 szklanki) - posiekanych)
1
garść
rodzynek
( - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić gofry marchewkowe z orzechami
Zmieszaj razem jajka, jogurt, mleko oraz miód lub cukier.
2 jajka,
80 ml jogurtu naturalnego,
około 120 ml mleka,
2 łyżki miodu
W drugiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki - wymieszaj.
około 100 g marchewki,
20 g orzechów,
1 garść rodzynek
Jeśli ciasto jest bardzo gęste możesz dodać trochę więcej mleka.
Piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu odłóż na kratkę do lekkiego wystudzenia.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
136
kcal
Weglowodany:
18
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
4
g
Słowo kluczowe
gofry z marchewką, marchewkowe gofry
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!