Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry twarogowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry z twarożkiem dodanym do ciasta - idealne na śniadanie.
5
z
10
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry twarogowe
2
szklanki
mąki pszennej
(- przesianej z proszkiem do pieczenia - 300 g)
1
łyżka
proszku do pieczenia
(płaska)
1
szczypta
soli
2
łyżki
cukru
125
g
twarożku
((użyłam mascarpone, może też być np. Bieluch))
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
żółtka
1,5
szklanki
mleka
(- 360 ml)
2
łyżki
oleju
Instrukcja
Jak zrobić gofry twarogowe
Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
1 szczypta soli
Żółtka zmiksuj razem z twarożkiem.
2 żółtka,
125 g twarożku
Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.
1,5 szklanki mleka,
2 łyżki oleju
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
2 białka
Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry z twarożkiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!