Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Granola jabłkowa z quinoa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, chrupiącą i zdrową domową granolę z komosą ryżową i jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
30
Calories
120
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na granolę z komosą ryżową
350
g
płatków owsianych
((3 szklanki) )
100
g
komosy ryżowej
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
mielonego cynamonu
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
1/4
łyżeczki
mielonego kardamonu
2
jabłka
(duże)
100
g
wody
70
g
oleju kokosowego
(rozpuszczonego (1/3 szklanki) )
2
łyżki
syropu klonowego
( lub miodu)
150
g
migdałów
((1 szklanka) - grubo posiekanych)
100
g
rodzynek
((3/4 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić granolę z jabłkami i komosą ryżową
Jedno jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, i pokrój w niedużą kostkę.
2 jabłka
Przełóż jabłko do rondelka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu aż jabłko się rozpadnie.
100 g wody
Dodaj do jabłka olej kokosowy oraz syrop klonowy i wymieszaj.
70 g oleju kokosowego,
2 łyżki syropu klonowego
W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, quinoę, przyprawy oraz posiekane migdały.
350 g płatków owsianych,
100 g komosy ryżowej,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
150 g migdałów
Drugie jabłko potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, a następnie plastry pokrój drobno.
Dodaj pokrojone jabłko do płatków, wszystko razem wymieszaj.
Dodaj mus jabłkowy z olejem do płatków i wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia - wyłóż na nią granolę.
Piecz granolę w 150 stopniach (termoobieg) przez 40-45 minut - co 10 minut przemieszaj dokładnie granolę.
Po upieczeniu ostudź i na koniec dodaj rodzynki (nie pieczemy ich z granolą, bo podczas pieczenia często gorzknieją).
100 g rodzynek
Ostudzoną granolę przechowuj w szczelnym pojemniku.
Uwagi
1 porcja to około 40 g
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
120
kcal
Weglowodany:
15
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
6
g
Błonnik:
2
g
Słowo kluczowe
musli z komosą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!