Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Granola kawowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową granolę z orzechami i kawą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
15
Calories
120
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na granolę kawową
200
g
płatków
( - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki) )
50
g
orzechów
((pół szklanki) posiekanych )
50
g
migdałów
((pół szklanki) posiekanych )
60
ml
syropu daktylowego
( lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki) )
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
ok 150
ml
kawy
(mocnej )
100
g
rodzynek
((dwie garście ) )
Instrukcja
Jak zrobić granolę kawową
W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
200 g płatków,
50 g migdałów,
50 g orzechów
Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
60 ml syropu daktylowego,
ok 150 ml kawy,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
Wyjmij granolę i ostudź.
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
100 g rodzynek
Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Uwagi
Rodzynki dodaję zawsze do granoli już po jej upieczeniu, gdyż często robią się gorzkie i twarde podczas pieczenia w piekarniku.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
g
Calories:
120
kcal
Weglowodany:
18.2
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
4.7
g
Błonnik:
2
g
Słowo kluczowe
granola z kawą, musli z kawą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!