Jak zrobić imbirowe ciasto z malinami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Krok 2 - przygotuj ciasto
Do większej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir i tarty imbir - wymieszaj łyżką.
375 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki imbiru
Jajka wbij do mniejszej miseczki i rozmieszaj widelcem - wlej do suchych składników.
2 jajka
Dodaj olej i maślankę.
125 ml oleju, 125 ml maślanki
Wymieszaj wszystko razem łyżką - ciasto będzie gęste.
Dodaj maliny i przemieszaj - jeśli masz świeże maliny, to możesz je wyłożyć bezpośrednio na ciasto w formie, tak aby się nie rozpadły podczas mieszania z gęstym ciastem.
250-300 g malin
Przełóż ciasto do formy - możesz je lekko ugnieść dłońmi.
Krok 3 - pieczenie ciasta
Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.