Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i margaryny wyrób ciasto - będzie gęste i kleiste.
450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 150 g cukru, 250 g margaryny
Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta do foliowego woreczka, a następnie schowaj go do zamrażarki.
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż resztę ciasta do foremki i wygnieć nim dno formy (mi pomagało oprószanie rąk mąką :)).
Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka umyj i obierz ze skórki.
2 kg jabłek
Zetrzyj je na grubej tarce.
Lekko odciskaj w rękach starte jabłka (jeśli mają dużo soku) i układaj je na cieście równą warstwą.
Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka (moje ciasto dalej było za miękkie i nie nadawało się do tarcia, więc urywałam z niego małe kawałeczki i układałam na jabłkach).
Ciasto piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Możesz podawać ciasto na ciepło z dodatkiem lodów :)