Jak zrobić ciasto z kawałkami czekolady krok po kroku
Krok 1 - zmieszaj suche składniki
W dużej misie zmieszaj razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
300 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - zmieszaj mokre składniki
W drugiej misce zmieszaj olej, jogurt, jajka i wanilię.
2 jajka, 180 g jogurtu naturalnego, 120 ml oleju, 2 łyżeczki wanilii
Krok 3 - połącz razem składniki
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej jogurtu lub wlać odrobinę mleka.
Dodaj mniej więcej 3/4 czekolady i wymieszaj.
ok 100 g czekolady
Krok 4 - przełóż ciasto do formy
Przełóż ciasto do formy i rozprowadź równą warstwą.
Posyp wierzch pozostałą czekoladą.
Cukier zmieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch ciasta (możesz część zostawić i posypać na koniec po upieczeniu ciasta).
50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
Krok 5 - upiecz ciasto
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) lub 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto lekko ostudź i posyp pozostałym cukrem - jeśli coś go zostało :)