Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Jogurtowe muffinki z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Wypróbuj przepis na bardzo proste i pyszne babeczki jogurtowe z truskawkami. Przygotujesz je bardzo szybko, a dzięki fajnej wilgotności masz gwarancję, że długo zachowają świeżość.
4.72
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
193
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na jogurtowe muffinki z truskawkami
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
100
g
cukru
(- pół szklanki (lub do smaku))
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
0,5
szklanki
oleju
(120 ml)
3
jajka
(rozmiar L)
około 0,5
szklanki
mleka
(120 ml - lub do konsystnecji)
150
g
jogurtu naturalnego
(użyłam skyr)
około 250
g
truskawek
Instrukcja
Jak zrobić jogurtowe babeczki
Truskawki pokrój w niedużą kostkę.
około 250 g truskawek
W jednej misce zmieszaj suche składniki.
300 g mąki pszennej,
100 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
0,5 szklanki oleju,
3 jajka,
około 0,5 szklanki mleka,
150 g jogurtu naturalnego
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.
Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie przemieszaj.
Nałóż ciasto do papilotek (do około 2/3 wysokości).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz dodatkowo polać muffinki odrobiną lukru - aby go zrobić wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
193
kcal
Weglowodany:
21
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
babeczki jogurtowe, babeczki z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!