Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Jogurtowe muffinki z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Wypróbuj przepis na bardzo proste i pyszne babeczki jogurtowe z truskawkami. Przygotujesz je bardzo szybko, a dzięki fajnej wilgotności masz gwarancję, że długo zachowają świeżość.
4.72
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
193
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na jogurtowe muffinki z truskawkami
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
100
g
cukru
(- pół szklanki (lub do smaku))
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
0,5
szklanki
oleju
(120 ml)
3
jajka
(rozmiar L)
około 0,5
szklanki
mleka
(120 ml - lub do konsystnecji)
150
g
jogurtu naturalnego
(użyłam skyr)
około 250
g
truskawek
Instrukcja
Jak zrobić jogurtowe babeczki
Truskawki pokrój w niedużą kostkę.
około 250 g truskawek
W jednej misce zmieszaj suche składniki.
300 g mąki pszennej,
100 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
0,5 szklanki oleju,
3 jajka,
około 0,5 szklanki mleka,
150 g jogurtu naturalnego
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.
Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie przemieszaj.
Nałóż ciasto do papilotek (do około 2/3 wysokości).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz dodatkowo polać muffinki odrobiną lukru - aby go zrobić wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
193
kcal
Weglowodany:
21
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
10
g
Słowa kluczowe
babeczki jogurtowe, babeczki z truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!