Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kajmakowe ciasto z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto karmelowe z masą kajmakową i jabłkami.
4.45
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Calories
238
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kajmakowe ciasto z jabłkami
200
g
oleju
((1 szklanka) )
250
g
masy kajmakowej
(- u mnie z Gostynia)
100
g
cukru
((pół szklanki) - lub do smaku)
4
jajka
(rozmiar L)
300
g
jogurtu naturalnego
((1 szklanka))
450
g
mąki pszennej
((3 szklanki) )
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
700
g
jabłek
( - miałam 3 bardzo duże)
Instrukcja
Jak zrobić kajmakowe ciasto z jabłkami
Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.
200 g oleju,
250 g masy kajmakowej,
100 g cukru,
4 jajka,
300 g jogurtu naturalnego
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.
450 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.
700 g jabłek
Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
238
kcal
Weglowodany:
27
g
Protein:
2.5
g
Tłuszcz:
12.5
g
Błonnik:
1
g
Słowo kluczowe
ciasto z jabłkami i kajmakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!