Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Keks na cydrze przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotny keks z masą bakalii moczonych w cydrze.
4.72
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
10
Calories
215
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na keks na cydrze
około 400
g
suszonych owoców
(mieszanych (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki))
250
ml
cydru
100
g
cukru trzcinowego
((pół szklanki) )
85
g
mąki pszennej
((trochę ponad pół szklanki) )
100
g
pszennej mąki pełnoziarnistej
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2-3
łyżeczki
przyprawy do piernika
((można pominąć))
2
jajka
(duże, roztrzepane )
Instrukcja
Jak zrobić keks na cydrze
Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki, wszystkie przełóż do rondelka, dodaj cydr i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
około 400 g suszonych owoców,
250 ml cydru
Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do nasączenia.
Rano do bakalii dodaj roztrzepane jajka - wymieszaj.
2 jajka
W misce zmieszaj razem cukier, obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
100 g cukru trzcinowego,
85 g mąki pszennej,
100 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Wsyp suche składniki do bakalii i wymieszaj łyżką.
Formę keksową o długości maks. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto.
Piecz w 140 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
Jeszcze gorący keks - zaraz po upieczeniu możesz z wierzchu posmarować łyżką płynnego miodu.
Keks ostudź.
Jeśli chcesz go dłużej przechować, to owiń go szczelnie folia spożywczą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
215
kcal
Weglowodany:
46
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
3.6
g
Słowo kluczowe
keks z bakaliami, świąteczny keks
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!