Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kremowy sernik londyński przepis
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle delikatny i jedwabisty sernik na spodzie z ciasteczek.
4.48
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
12
godziny
godzin
Łączny czas
13
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
15
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm. Druga większa forma do kąpieli wodnej.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
200
g
ciasteczek
(użyłam herbatniki)
100
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na sernik londyński
1
kg
twarogu
(na serniki - dobrego - polecam Piątnicę)
250
g
cukru
(- 1 i 1/4 szklanki)
5
jajek
(rozmiar L)
5
żółtek
(z jaj rozmiar L)
2,5
łyżki
soku z cytryny
2,5
łyżki
wanilii
(użyłam ekstrakt, może być cukier waniliowy)
składniki na polewę śmietanową do sernika
250
g
śmietany
(użyłam kwaśną 18%)
2
łyżki
cukru
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
Ciasteczka porządnie zmiksuj albo potłucz wałkiem.
200 g ciasteczek
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
100 g masła
Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
Owiń spód i boki formy kilkukrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze do niej przywierała.
Wysyp ciasteczka z masłem i dokładnie wylep dno foremki, a następnie schowaj do lodówki.
Jak zrobić sernik londyński
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
Twaróg przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
1 kg twarogu
Dodaj jajka i żółtka, cukier, sok z cytryny oraz wanilię - zmiksuj do połączenia składników.
250 g cukru,
5 jajek,
5 żółtek,
2,5 łyżki soku z cytryny,
2,5 łyżki wanilii
Przelej masę sernikową do formy z ciasteczkami.
Wstaw do piekarnika większą formę (ja użyłam dużą blachę dołączoną do piekarnika) i wlej na nią gorącą wodę.
Wstaw tortownicę z sernikiem do tej większej formy.
Piecz sernik przez 50 minut.
Przygotuj polewę śmietanową - zmieszaj razem śmietanę i cukier.
250 g śmietany,
2 łyżki cukru
Po 50 minutach pieczenia uchyl piekarnik i polej sernik polewą ze śmietany.
Podpiecz całość jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby ciasto się lekko ogrzało.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
delikatny sernik
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!