Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Łaciata babka majonezowa z wiśniami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną marmurkową babkę na majonezie z dodatkiem wiśni.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Babka
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
222
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na łaciatą babkę majonezową
4
jajka
(- użyłam rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
75
g
mąki pszennej
((pół szklanki) )
90
g
mąki ziemniaczanej
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
majonezu
((około 3/4 szklanki) )
1
łyżka
gorzkiego kakao
około 100
g
Konfitury
( z Wiśni Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić majonezową babkę z kakao i wiśniami
Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
4 jajka,
200 g cukru
Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
75 g mąki pszennej,
90 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
150 g majonezu
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao - dokładnie wymieszaj.
1 łyżka gorzkiego kakao
Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
około 100 g Konfitury
Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)
Notatki
Ogólna kaloryczność będzie zależeć w dużej mierze z użytego majonezu - ja użyłam klasyczny. Przy majonezie light będzie niższa.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
222
kcal
Weglowodany:
27
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
babka majonezowa, babka na majonezie
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!