Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i kakao krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
375 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
Krok 2 - przygotowanie ciasta orzechowego
Do misy przełóż masło orzechowe, cukier i olej.
125 g masła orzechowego, 200 g cukru, 80 ml oleju
Zmiksuj razem składniki na gładką masę.
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj przez chwilę.
4 jajka
Wsyp około połowę mąki i krótko zmiksuj.
Wlej maślankę i zmiksuj do połączenia.
250 ml maślanki
Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj.
Odłóż do mniejszej miski około ⅓ ciasta.
Krok 3 - przygotowanie ciasta czekoladowego
Dodaj do mniejszej miseczki kakao i mleko - wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj odrobinę więcej mleka.
20 g gorzkiego kakao, 2-3 łyżki mleka
Krok 4 - nakładanie ciasta
Nałóż do formy około ⅔ ciasta orzechowego.
Wyłóż na niego "kupkami" połowę ciasta czekoladowego.
Wyłóż resztę ciasta orzechowego, a na niego resztę ciasta czekoladowego.
Na koniec przemieszaj jeszcze ciasto patyczkiem do szaszłyków lub nożem.
Krok 5 - pieczenie ciasta
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 6 - dekoracja ciasta
Podgrzej w rondelku kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
Mieszaj aż otrzymasz gładką polewę czekoladową. Ostudź ją i gdy zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.
Masło orzechowe krótko podgrzej w mikrofali (30 sekund powinno wystarczyć) i polej nim wierzch polewy czekoladowej - od razu przemieszaj delikatnie warstwy.
ok. 30 g masła orzechowego
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.