Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
700 g rabarbaru
Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż rabarbar się rozpadnie.
1,5 litra wody
Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu :)
Teraz możesz dosłodzić kompot - miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.
około 3-4 łyżki miodu
Wystudź kompot.
Dolej do niego zimną niegazowaną wodę - tyle na ile pozwala ci dzbanek :)
2 litry wody niegazowanej
Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.
2 cytryny, lód, 2-3 łodygi mięty
Smacznego :)
Uwagi
Ja daję takie duże czubate łyżki miodu - zwykle wystarczają mi 4, bo wolimy bardziej kwaskowatą lemoniadę. Jeśli lubicie bardziej słodkie napoje to dodajcie jeszcze np. cukru.