Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Leśna babka z owocami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i wilgotną babkę leśny mech ze szpinakiem i leśnymi owocami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
275
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia keksu o wymiarach około 30/10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na leśną babkę ze szpinakiem
200
g
szpinaku
100
ml
oleju
60
ml
mleka
2
łyżki
soku z cytryny
3
jajka
(rozmiar L)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
200
g
cukru
(1 szklanka (lub do smaku))
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
ok 150-200
g
mieszanki owoców leśnych
ok 30
g
pistacji
(siekanych - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić leśną babkę z owocami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Jeśli masz mrożony szpinak to go rozmroź i odlej nadmiar wody.
200 g szpinaku
Formę do pieczenia babki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Piekarnik rozgrzej do 170℃ w trybie termoobiegu.
Krok 3 - przygotowanie mokrych składników
Szpinak przełóż do blendera kielichowego (lub wysokiej miski) i dodaj olej, mleko i sok z cytryny.
100 ml oleju,
60 ml mleka,
2 łyżki soku z cytryny
Wbij do szpinaku trzy jajka i zmiksuj całość na jednolitą masę.
3 jajka
Krok 3 - przygotowanie babki
Do większej misy wsyp mąkę, dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną - wymieszaj składniki łyżką.
300 g mąki pszennej,
200 g cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wlej do mąki zmiksowane mokre składniki.
Wymieszaj całość dokładnie łyżką.
Wsyp do ciasta owoce i wymieszaj łyżką.
ok 150-200 g mieszanki owoców leśnych
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Jeśli masz pistacje, to na koniec możesz posypać wierzch babki posiekanymi orzechami, ale nie jest to konieczne.
ok 30 g pistacji
Krok 4 - pieczenie babki leśny mech
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/mioZp2XDtzs
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem na ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
275
kcal
Weglowodany:
35
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
12
g
Słowo kluczowe
babka z owocami leśnymi, babka ze szpinakiem, zielona babka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!