Jak zrobić likier pierniczek w czekoladzie krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie kremówki
Śmietankę przelej do rondelka, dodaj kakao (jeśli używasz) oraz przyprawę do piernika - wymieszaj i wstaw do zagrzania.
250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka gorzkiego kakao, 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gdy śmietanka będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj dokładnie do zupełnego rozpuszczenia.
200 g białej czekolady
Odstaw na kilkanaście minut do ostudzenia.
Krok 2 - przygotowanie likieru
Wlej do śmietanki z czekoladą wódkę i wymieszaj.
300 ml wódki
Przelej likier do dużej (około lirowej butelki) albo kilku mniejszych buteleczek - polecam przelanie likieru przez sitko, aby się pozbyć ewentualnych grubszych kawałków przyprawy do piernika.
Odstaw likier na dobę do przegryzienia.
Przed podaniem dobrze jest likier energicznie wstrząsnąć.