Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Lody truskawkowe z mascarpone przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody z truskawkami i serkiem mascarpone.
4.12
z
42
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
6
godziny
godzin
Rodzaj
Deser
,
Lody
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
1
litr
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na lody truskawkowe z mascarpone
500
g
truskawek
50
g
cukru
((do truskawek))
sok z połowy cytryny
((opcjonalnie))
250
g
serka mascarpone
2
łyżki
cukru pudru
((do serka) - lub do smaku)
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
Instrukcja
Jak zrobić lody truskawkowe z mascarpone
Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).
500 g truskawek,
50 g cukru,
sok z połowy cytryny
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.
250 ml śmietany kremówki
Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
Schłodź przez około 6 godzin.
Uwagi
Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
domowe lody, jak zrobić lody, lody sernikowe, lody z mascarpone, lody z truskawek, puszyste lody
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!