Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Makowiec japoński przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i wilgotny makowiec bez spodu za to z tartymi jabłkami.
4.10
z
33
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
242
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na makowiec japoński
1
puszka
masy makowej
(tak około 850 g)
5
białek
(z jajek rozmiar L )
5
żółtek
100
g
kaszy manny
(- pół szklanki)
4-5
jabłek
(średnich, w sumie około 600 g)
sok z cytryny
(u mnie z połowy)
100
g
czekolady
(gorzkiej)
100
ml
śmietany kremówki
(jeśli używasz do polewy mleczną czekoladę, to daj mniej śmietany kremówki - tak 50-75 ml)
Instrukcja
Jak zrobić makowiec japoński z jabłkami
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.
4-5 jabłek
Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.
1 puszka masy makowej,
5 żółtek
Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.
5 białek
Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź.
100 g czekolady,
100 ml śmietany kremówki
Polej czekoladą makowca.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
242
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
makowiec z jabłkami, wilgotne ciasto, zimowe ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!