Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Marmurkowe ciastka Red Velvet z białą czekoladą przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dwukolorowe ciastka z kawałkami czekolady przygotowane bez wałkowania i wycinania foremkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
12
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
2
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
sztuk
Kalorie
256
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka red velvet z białą czekoladą
125
g
masła
(miękkiego)
175
g
cukru
(niepełna szklanka)
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
wanilii
(opcjonalnie)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka - do białego ciasta)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
(do białego ciasta)
ok 0,5
łyżeczki
czerwonego barwnika
(w żelu)
130
g
mąki pszennej
(niepełna szklanka - do czerwonego ciasta)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
(do czerwonego ciasta)
1
łyżka
gorzkiego kakao
(do czerwonego ciasta)
ok 65-100
g
białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić mamurkowe ciastka red velvet krok po kroku
Krok 1 - wstępne przygotowanie ciasta
Do misy przełóż masło, dodaj cukier oraz wanilię jeśli używasz.
125 g masła,
175 g cukru,
1 łyżeczka wanilii
Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
Dodaj jajko i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
1 jajko
Odłóż do drugiej miski równą połowę ciasta - u mnie to było 178 g.
Krok 2 - przygotowanie białego ciasta na ciastka marmurkowe
Do jednej odłożonej porcji ciasta dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia - zmiksuj krótko - do połączenia.
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeśli ciasto nie chce się połączyć w jednolitą masę, to krótko zagnieć je dłońmi.
Krok 3 - przygotowanie czerwonego ciasta na ciastka
Do drugiej porcji ciasta dodaj czerwony barwnik.
ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksuj krótko ciasto na jednolitą masę.
130 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka gorzkiego kakao
Krok 4 - przygotowanie ciastek red velvet
Nabieraj łyżeczką równe porcje jednego i drugiego ciasta - u mnie to były takie "kopiaste" porcje - po około 27 g każda.
Podziel ciasta na trzy mniejsze porcje tak aby otrzymać w sumie 6 kawałków - 3 białe i 3 czerwone.
Sklejaj ze sobą na zmianę kawałki ciasta tworząc zebrę.
Na koniec utocz dokładnie ciasto w dłoniach w marmurkową kulkę.
Powinno ci wyjść 12 dużych kulek.
Krok 5 - schłodzenie ciastek
Ciastka schowaj do lodówki - lub wystaw na balkon na około 30 minut.
W tym czasie posiekaj grubo białą czekoladę.
ok 65-100 g białej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Krok 6 - pieczenie ciastek
Schłodzone ciastka ułóż na wyłożonej papierem dużej blaszce z piekarnika - zachowaj między nimi spore odstępy.
Dłonią delikatnie spłaszcz każde ciastko.
Posyp wierzch ciastek białą czekoladą i delikatnie ją dociśnij.
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez 10-12 minut.
Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie, odczekaj więc ok 10 minut zanim je zdejmiesz z blachy.
Film
https://www.youtube.com/shorts/1y6YMZsab5g
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do produktów lub wskazówki wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
256
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
ciasteczka marmurkowe, ciasteczka red velvet, ciastka z białą czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!