Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Muffinki cruffiny z kremem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na duże drożdżowe muffiny nadziane kremem pistacjowym lub czekoladowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
45
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
9
godziny
godzin
Łączny czas
10
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Desery
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
lub więcej
Kalorie
528
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babeczek.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto do cruffins
7-8
g
drożdży suszonych
(lub 15 g drożdży świeżych)
60
ml
letniej wody
125
ml
mleka
1
jajko
(rozmiar L)
350
g
mąki pszennej
(2 i 1/3 szklanki)
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
250
g
masła
(bardzo zimnego)
składniki na obtoczenie cruffinów
ok 20
g
masła
(rozpuszczonego)
ok 30
g
cukru
składniki na nadzienie do cruffinów
ok 60
g
kremu pistacjowego
ok 60
g
kremu czekoladowo-orzechowego
(np. Nutelli)
Instrukcja
Jak zrobić cruffiny krok po kroku
Krok 1 - przygotuj ciasto na cruffiny
Rozpuść drożdże w wodzie - wymieszaj je.
7-8 g drożdży suszonych,
60 ml letniej wody
Zmieszaj razem mleko i jajko.
125 ml mleka,
1 jajko
W większej misce zmieszaj mąkę i cukier.
350 g mąki pszennej,
50 g cukru
Masło zetrzyj na grubej tarce albo pokrój na drobne kawałki.
250 g masła
Dodaj masło do mąki i zagnieć na kruszonkę.
Dodaj do miski mokre składniki.
Wymieszaj wszystko łyżką - masa będzie lepka.
Miskę przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
Krok 2 - przygotuj cruffiny
Wyjmij schłodzone ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm (możesz podsypać delikatnie mąką).
Złóż jeden bok ciasta do środka.
Drugi bok ciasta złóż do środka nakrywając pierwszy kawałek - składaj tak jak list.
Ponownie rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
Powtórz wałkowanie i składanie kilka razy - ja to zrobiłam 9 razy.
Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5-1 cm.
Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych porcji - albo więcej, jeśli chcesz otrzymać więcej cruffinów.
Każdy kawałek dodatkowo lekko rozwałkuj.
Przekrój kawałek na pół zostawiając około 2 cm nie przekrojonego ciasta.
Zwiń wokół siebie przekrojone kawałki - jakby na warkocz.
Zwiń ciasto w rulon tak aby wyglądał jak róża.
Ułóż cruffiny w przygotowanej formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
Formę z cruffinami przykryj folią lub ściereczką i zostaw tak na około godzinę, aby się napuszyły.
Krok 3 - pieczenie cruffinów
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
Wstaw formę z cruffinami do piekarnika i piecz je przez około 25 minut - aż będą rumiane.
Wyjmij cruffiny z piekarnika i ostrożnie wyjmij je z formy.
Krok 4 - dekorowanie cruffinów
Jeszcze ciepłe cruffiny posmaruj rozpuszczonym masłem - polecam użycie pędzelka.
ok 20 g masła
Obsyp je dodatkowo cukrem - ja go wsypałam do miseczki i "maczałam" w nim cruffiny.
ok 30 g cukru
Kremy przełóż do woreczka z założoną tylką (np. taką jak do nadziewania pączków - u mnie to tylka gwiazka Wilton 1M).
ok 60 g kremu pistacjowego,
ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego
Tylkę wetknij w środek cruffina i wyciśnij krem.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=tCu12hRSFEw
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz uwagi pod przepisem gdzie są ewentualne zamienniki albo dodatkowe wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
528
kcal
Weglowodany:
44
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
35
g
Słowo kluczowe
cruffins z kremem, muffinki z nutellą, muffiny z pistacjami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!