Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Muffiny Apple Pie przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na super proste, szybkie i pyszne muffinki pieczone z prażonymi jabłkami i słodką kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
25
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
55
minut
minut
Danie
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
11
sztuk - około
Kalorie
347
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na nadzienie jabłkowe
ok 450
g
jabłek
(- 3 średnie )
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
1
łyżka
soku z cytryny
20
g
mąki pszennej
(1 bardziej czubata łyżka)
ok 40-60
ml
wody
składniki na ciasto na muffiny
225
g
mąki pszennej
(1½ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
cynamonu
¼
łyżeczki
gałki muszkatołowej
150
g
cukru
(¾ szklanki - lub do smaku)
120
ml
oleju
1
jajko
(rozmiar L)
ok 150
ml
mleka
(do konsystencji)
ok 150
g
jabłka
(1 większe)
składniki na kruszonkę do muffinów
75
g
mąki pszennej
(½ szklanki)
50
g
cukru
(¼ szklanki)
50
g
masła
Instrukcja
Jak zrobić muffiny z jabłkami krok po kroku
Krok 1 - przygotuj nadzienie jabłkowe
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owocowe na drobniejsze kawałki.
ok 450 g jabłek
Przełóż jabłka do rondelka, dodaj pozostałe składniki nadzienia i gotuj na mniejszym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżka soku z cytryny,
20 g mąki pszennej,
ok 40-60 ml wody
Ostudź jabłka.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na muffiny
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Przygotuj formę do babeczek - ja swoją wyłożyłam dodatkowo wysokimi papilotkami.
W większej misce zmieszaj suche składniki na babeczki - wystarczy zmieszać je łyżką.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
150 g cukru
W drugiej misce zmieszaj widelcem olej z jajkiem.
120 ml oleju,
1 jajko
Dodaj olej do suchych składników i wymieszaj łyżką - wyjcie ci gęsta, grudkowata masa.
Dodaj porcjami mleko (u mnie to było 150 ml) i mieszaj aż otrzymasz gładkie i średnio gęste ciasto.
ok 150 ml mleka
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na drobne kawałki.
ok 150 g jabłka
Dodaj jabłko do ciasta i wymieszaj razem.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - nakładaj do max ⅔ wysokości - mi wyszło tak 11 muffinek.
Nałóż na wierzch ostudzone nadzienie jabłkowe - po około 1 czubatej łyżce.
Krok 3 - przygotuj kruszonkę na muffiny
Składniki na kruszonkę przełóż do miski.
75 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g masła
Zagnieć je palcami, albo ugniatając widelcem na sypkie kawałki.
Posyp kruszonką wierzch muffinek.
Krok 4 - pieczenie muffinów z jabłkami
Wstaw muffiny do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu je lekko przestudź i możesz je podać jeszcze na ciepło.
Film
https://www.youtube.com/shorts/1MbFw_Dz1hk
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
347
kcal
Weglowodany:
51
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
babeczki z jabłkami, muffiny z kruszonką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!