Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Naleśniki przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, elastyczne, cienkie i delikatnie waniliowe naleśniki idealne do podania na słodko.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
25
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
9
Kalorie
108
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na naleśniki na słodko
3
jajka
( - rozmiar L)
125
g
mąki pszennej
(- niepełna szklanka)
250
ml
mleka
około 100
ml
wody
(może też być woda gazowana (opcjonalnie))
1
łyżka
cukru waniliowego
(jeśli chcesz naleśniki wytrawne, to zamiast cukru dodaj trochę soli)
Instrukcja
Jak zrobić naleśniki Jamiego Olivera
Jajka delikatnie roztrzep z cukrem waniliowym.
3 jajka,
1 łyżka cukru waniliowego
Dodaj do nich na mąkę i krótko zmiksuj.
125 g mąki pszennej
Wlej porcjami mleko i krótko zmiksuj.
250 ml mleka
Dodaj wodę jeśli ciasto jest za gęste - ja dodaję, bo lubię cienkie naleśniki.
około 100 ml wody
Odstaw ciasto na około 15 minut.
Po tym czasie ponownie wymieszaj i smaż na gorącej patelni delikatnie posmarowanej olejem.
Podawaj na ciepło.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
108
kcal
Weglowodany:
13
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
4
g
Błonnik:
0.4
g
Słowa kluczowe
ciasto naleśnikowe, naleśniki na słodko
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!