Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Nocne bułeczki maślankowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na sycące pszenne bułki na drożdżach i maślance.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
12
hours
godz
30
minut
minut
Czas całkowity
12
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
6
Kalorie
229
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bułki z maślanką
2
g
drożdży
(świeżych - tak, tak mało!)
240
g
maślanki
(zimnej)
60
g
mąki razowej
(typ 2000, użyłam pszenną - 1/3 szklanki)
240
g
mąki
(typ 500 - trochę ponad 1,5 szklanki)
2
łyżeczki
soli
(płaskie)
pestki dyni
(słonecznika albo sezam - u mnie około 40 g)
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki na maślance bez wyrabiania
Wieczorem rozmieszaj drożdże w maślance.
2 g drożdży,
240 g maślanki
Dodaj obydwie mąki, sól i ziarenka - wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
60 g mąki razowej,
240 g mąki,
2 łyżeczki soli,
pestki dyni
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na całą noc.
Rano wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozciągnij ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.
Podziel ciasto nożem na 6 kawałków.
Ułóż bułeczki na blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika (możesz je dodatkowo naciąć na wierzchu). Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą.
Piecz bułeczki około 25 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
229
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
9
g
Tłuszcz:
6
g
Słowa kluczowe
bułki z maślanką, proste bułki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!