Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Odwrócone ciasto orzechowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ciasto z chrupiącymi orzechami w karmelu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
416
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na masę orzechową do ciasta
150
g
cukru
((3/4 szklanki) użyłam trzcinowy)
100
g
masła
3
łyżki
śmietany kremówki
100
g
orzechów
(włoskich lekko posiekanych (szklanka) )
składniki na ucierane ciasto:
100
g
masła
240
ml
mleka
4
jajka
( - rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z orzechami
Przygotuj masę orzechową - w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę - zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.
150 g cukru,
100 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy - lekko dociśnij spodem łyżki.
100 g orzechów
Przygotuj ciasto - w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.
100 g masła,
240 ml mleka
W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
4 jajka,
200 g cukru
Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta - zmiksuj.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wylej ciasto na orzechy.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 - 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika - odstaw na 10 minut.
Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze - uważaj na wypływający karmel.
Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
416
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
23
g
Słowo kluczowe
ciasto z orzechami, orzechowe ciasto na zimno
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!